Децата от дом "Детелина" ще бъдат настанени в два от центровете за настаняване от семеен тип за деца/младежи с увреждания в Плевен. Самите центровете ще бъдат преобразувани в такива за настаняване на деца без увреждания, като делегирана от държавата дейност, съобщи Дарик, позовавайки се на решение на общинските съветници.

Проектът за изграждане на шест центъра за настаняване от семеен тип за деца, изведени от специализирани институции е финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие". Към настоящия момент функционират 4 от центровете, в тях има 23 деца и младежи с увреждания и 35 без увреждания.

За останалите два центъра, които са с по 14 места, няма насочени деца или младежи с увреждания.

От децата, настанени в Дома за медико-социални грижи в Плевен, 14 са навършили 3-годишна възраст, но те са с тежки заболявания и изискват денонощна медицинска грижа, която не би могла да се предоставя в новоизградените центрове.

Решаването на проблема е в промяна на целевата група, а от там - и в статута на тези центрове, като те се преобразуват за деца/младежи без увреждания, смятат експерти.

По този начин в центровете могат да бъдат изведени деца от Дома за деца, лишени от родителска грижа „Детелина", в който са настанени деца без увреждания на възраст от 3 до 7 години. Домът е с капацитет 50 места, но в момента са настанени 30. Той е една от трите, останали незакрити институции от този тип в страната.

Съветниците решиха преобразуването да е с дата от 01 март 2016 г. Кметът на Община Плевен трябва да представи решението на Общинския съвет пред Регионалната дирекция „Социално подпомагане" - Плевен, за изготвяне на предложение до Агенцията за социално подпомагане.