Сечите в установените комплекси със стари гори да се преустановят до приемането на конкретни мерки за опазването им.
Това предлагат от международната природозащитна организация WWF.

В официално писмо до заместник-министъра на земеделието и храните Георги Костов, с копия до директорите на държавните предприятия и ректора на Лесотехническия универстет, изпратено на 15 януари 2016 г., организацията призовава да се защитят приоритетно около 21 000 хектара вековни гори.

Държавата може да гарантира съхраняването им, като ги включи в планираните зони за опазване на стари гори върху 10% от площта на горските местообитания в Натура 2000, предлагат от WWF.  

„Предложението ни е продиктувано от това, че в част от насажденията е започнало ползване още в периода на проучване, което води до безвъзвратна загуба на техните характеристики като гори във фаза на старост. Общата площ на насажденията, проучени от нас, е 21 000 ха. Те са държавна собственост и съхраняват значимо биологично и генетично разнообразие“, коментира Нели Дончева, ръководител на програма „Гори“ на WWF.

Опазването на тези слабо повлияни от човека горски екосистеми ще даде възможност на държавата и обществото да предадат на бъдещите поколения последните остатъци от Великата българска гора (Magna Silva Bulgarica), за която се пазят легенди още от Средновековието, добави Дончева.

Като част от усилията си за запазването на представителните стари гори WWF предлага организирането на публичен дебат, на който държавата да изложи предприетите от нея мерки в тази насока, с участието на широк кръг заинтересовани страни.