Спасителите, които търсят българския алпинист Боян Петров, са достигнали до връх Шиша Пангма. При спасителната операция Боян Петров не е бил намерен, съобщава БНТ.

11 дни след като българинът изчезна на връх Шиша Пангма, спасителната операция по издирването му продължава.

Кирил Петков, който се намира в Хималаите, заяви пред обществената телевизия, че спасителната група е стигнала на 10 метра от върха Шиша Пангма. "Те почти стигнаха самия връх, сега се обсъжда, че трябва да се върнат, надяваме се абсолютно безопасно, гледайки надолу вече в по-ниските части на планината, ако случайно забележат нещо, слизайки надолу. Говоря с най-добрите тука и те казват, че няма начин на под 10 метра от върха или на самия връх човек да оцелее толкова време."

Утре шерпи изкачват най-високата точка на Шиша Пангма в търсене на Боян Петров

Утре шерпи изкачват най-високата точка на Шиша Пангма в търсене на Боян Петров

Ако времето позволява, това ще отнеме 8-10 часа

По думите на Петков единствената надежда, "повече като чудо", остава Боян да е по-надолу в планината и той да бъде открит от спасителите по пътя им надолу. Той обясни и че в по-ниските части на планината условията за оцеляване не са толкова тежки, не е толкова студено и има възможност бедстващ човек да се скрие и да изчака спасители.

"Палатката в трети кемп не беше открита. Беше открита неговата фанелка и днеска разбрахме и неговия кит от инсулин. Но най-вероятно, ако палатката е била издухана от вятъра, те просто са изпаднали."

Според Петков, ако утре спасителите се приберат без друга информация и без да са намерили други знаци, за това, че Боян може да е жив, това най-вероятно ще бъде края на спасителната операция.

Стана ясно и че времето в планината се влошава, но не рязко.

Пред Нова Петков заяви, че е най-вероятно Петров да е пропаднал в някоя пукнатина между лагер 3 и върха.
Той посочи и че спасителите са продължили с издирването, те са тръгнали от лагер 3 надолу. В този периметър са набелязани няколко точки, които трябва да бъдат проверени. 
Петков добави също така, че над лагер 2 по пътя към върха, след като са изминали толкова много дни, шерпите "вече търсят само тяло, а не жив човек".

Журналистът Петър Атанасов също предположи, че най-вероятно Боян е паднал в пукнатина, като нещастието се е случило над лагер 3. 
"Защото той е бил видян за последен път от двамата италиански алпинисти на 3 май малко над лагер 3, изкачвайки се бавно към върха. В този район има много дълбоки пукнатини в ледника", допълни Атанасов. По думите му  пукнатините могат да достигнат десетки метри дълбочина.

Откриха палатката на Боян Петров, в нея няма нищо

Откриха палатката на Боян Петров, в нея няма нищо

Шерпите сега се катерят към лагер 3 под връх Шиша Пангма

Припомняме, вчера, 13 май, група от двама шерпи и двама китайски алпинисти са достигнали до лагер 3 на върха, където не са намерили палатката на Петров. Вчера на мястото са открити и тениска и кутията с инсулин на алпиниста.

Вчера Радослава Ненова, жената до изчезналия в Хималаите алпинист, написа в профила си във "Фейсбук", че е взела решение спасителната операция за вчера да приключи, така че спасителите да не рискуват живота си. Тя заяви, че предпочита на слизане спасителните екипи да претърсят отново районите, където има шанс Боян да бъде открит жив.

"Вчера в много труден за мен разговор взех решение да не се изкачва върхът днес. От лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се иска да не губя надежда - за мен животът и оцеляването на всички участници в спасителната акция е много важен и макар да ми е много трудно, не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи", написа Ненова.

Жената на Боян Петров губи надежда за оцеляването му

Жената на Боян Петров губи надежда за оцеляването му

Решила е спасителните екипи да не изкачват върха