Радослава Ненова, жената на изчезналия в Хималаите алпинист Боян Петров, написа в профила си във "Фейсбук", че е взела решение спасителите да не изкачват връх Шиша Пангма днес, за да не рискуват живота си.

Тя предпочита на слизане спасителните екипи да претърсят районите, където има шанс да открият Боян жив.

Спасителите, издирващи Боян Петров, не са се обадили в базовия лагер

Спасителите, издирващи Боян Петров, не са се обадили в базовия лагер

Днес се очаква едната група спасители да тръгне от лагер 3 към върха

"Вчера в много труден за мен разговор взех решение да не се изкачва върхът днес. От лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се иска да не губя надежда - за мен животът и оцеляването на всички участници в спасителната акция е много важен и макар да ми е много трудно, не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи", пише тя.

"Затова, предпочитам на слизане спасителните екипи да претърсят районите, където има шанс да открият Боян жив", обяснява Радослава.

"Ако за Боян битката е приключила, нека си остане в планината. Каквото и да се случи до края на деня, благодарна съм за всички усилия и ще ги възнаградя. Това е животът на шерпите, знам, че като слязат, ще поемат друг риск, на друг склон, за друго изкачване..., но лично аз не желая да рискуват към върха. Всички решения по издирването от тук насетне са техни", пише още жената на Боян Петров.

Боян Петров не е открит и в Лагер 3, търсенето продължава

Боян Петров не е открит и в Лагер 3, търсенето продължава

От хеликоптерите не са забелязали по маршрутите нищо, освен обичайния релеф…