Петима души от спасителния екип, издирващ Боян Петров, са стигнали до Лагер 3 под хималайския връх Шиша Пангма, но не са открили българския алпинист.
Намерени са само вещи от стари експедиции.

В съботния ден най-после времето позволи и участието на хеликоптери в спасителната операция. Според информация на българското посолство в Пекин, два хеликоптера са излетели още рано сутринта, а издирването на Боян Петров се е провело по различни маршрути.

"На Лагер 3 е намерена блуза и стари опаковки от храна, от предишни години са тези неща. Пристигнали са късно, не са имали много време да разгледат, евентуално утре." - поясни Деян Петков, координатор на експедицията на Боян Петров.

Той добави, че екипите от хеликоптерите са разгледали всички точки, които е трябвало да претърсят, но не са открили нищо странно освен нормалния релеф.

По-рано шерпи, ангажирани в издирването, отриха палатката на Боян Петров при Лагер 2, но тя се оказа празна.

Откриха палатката на Боян Петров, в нея няма нищо

Откриха палатката на Боян Петров, в нея няма нищо

Шерпите сега се катерят към лагер 3 под връх Шиша Пангма

Търсенето продължава и в неделния ден.

"За утре остава пътят от Лагер 3 до върха. Много труден участък, който ще бъде извървян. Хеликоптерите утре няма да летят, защото такава височина е вече за пешеходната група. Ако се види нещо, разбира се - ще бъдат организирани и хеликоптери." - коментира алпинистът Кирил Петков.