От Свищов започна протестен автопоход срещу АЕЦ "Белене". Той приключи пред портала на централата. В протеста участваха представители на седем екологични партии и сдружения, съобщи БНР.

Проектът АЕЦ "Белене" е фабрика за лъжи и корупция и троянски кон на руските интереси в България, заяви по време на митинга Борислав Сандов от Партията на зелените.

Ние не знаем защо се строи тази атомна електроцентрала при положение, че не ни трябва този ток. Ние не знаем каква е цената на тази атомна централа, ние не знаем също така какво ще правим с радиоактивните отпадъци, които са за сто хиляди години и които знаем, че трябва да останат тук, в България, изтъкна той. 

По думите му, ако централата се построи, България е обречена.

Обречена на геополитическо влияние, на огромен риск, на дългове, на риск да няма никакъв просперитет, категоричен бе Сандов. Той зададе и въпроса какво ще последва, ако АЕЦ „Белене" има съдбата на централите „Фукушима" и „Чернобил". Няма сигурни ядрени централи и никога няма да се измислят, подчерта Сандов, настоявайки да се сложи край на безумния по думите му ядрен проект.

В декларация до правителството, президента и парламента участниците в митинга поискаха прекратяване на строежа на АЕЦ Белене.

Протестите, които инициативният  комитет организира, продължават в Русе на 26 и 27 април. В София на 1 юни е подготвен национален протест, допълва БиТиВи.