Не се поддавайте на фалшиви съобщения за смяна на паролата в електронната поща или във Фейсбук, защото първо ви искат новата, а след това, за да я въведат, ще се интересуват и от старата, и така ще имат достъп до вашите данни", съобщиха от прокуратурата.

Това посъветва учениците заместник районният прокурор на Пловдив Димитър Беличев в лекция „Децата и компютърните киберпрестъпления“ пред пловдивски ученици. Дискусията е част от образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратура“ на Висшия съдебен съвет.

Той даде пример, че преди две години Районна прокуратура-Пловдив е внесла в съда обвинителен акт срещу 32-годишен мъж, който искал да съблазни дете под 14 години, като е използвал информация, предоставена от Фейсбук профил и интернет сайт. Подсъдимият вече излежава присъда в затвора.

Някои от учениците споделиха, че са получавали фалшиви писма в електронните си пощи – например непознато лице от африканска държава им предлагало срещу изпращане на определена парична сума да започнат съвместен бизнес.

„Компютрите днес заемат огромна част от нашето ежедневие. Всеки разполага с тях и образно казано „в своя джоб носи интернет“. Определени членове на обществото обаче нямат добри намерения и се опитват да извлекат ползи от нашите данни, профили и действия в интернет, които се преследват от закона“, разказа прокурорът.

Той обясни, че компютърните престъпления засягат обществени отношения. Проявяват се в нерегламентиран достъп в интернет, повреда на компютърните системи, при нарушаване на тайната на кореспонденцията или при унищожаване на данни и интернет програми, въвеждане на вируси и пароли, нерегламентиран достъп до ресурсите на компютрите, фалшификациите на програми и др.

Димитър Беличев даде примери от практиката. Магистратът посочи, че в прокуратурата има жалби за неправомерно влизане в чужди електронни пощи и разпращане на послания за искане на парични средства за лечение на болен човек, както и изпращане на зов за помощ на различни страници във Фейсбук, който впоследствие се оказал неистински.

„Наказанията за компютърните престъпления са строги и всеки би трябвало да знае, че нарушавайки закона, ще си понесе последствията“, каза в заключение зам.-районният прокурор Димитър Беличев.