Не се предвижда повишаване на възрастта за пенсия извън регламентираните в законодателството мерки, в сила от 2016 г., съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Повод за тяхното изявление са медийни публикации по повод публикувания за обществено обсъждане проект на Отчет за 2018 г. за изпълнение на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012-2030 г.).

От ведомството на Бисер Петков уверяват, че предложеният за обществени консултации проект на отчет включва мерки, принципни виждания за преодоляване на демографските предизвикателства и адаптиране на секторните политики към демографските промени.

В проекта не се предлагат нови мерки за "повишаване на пенсионната възраст и стаж", "ограничаване на ранното пенсиониране" или "въвеждане на многофондова система във втория и третия стълб на пенсионната система", уверяват от МТСП. 

Образование, здраве, отбрана и пенсии - приоритетите за Бюджет 2020

Образование, здраве, отбрана и пенсии - приоритетите за Бюджет 2020

Правителството одобри проектобюджета за 2020 г.

През 2015 г. депутатите одобриха промени в Кодекса за социално осигуряване с цел финансово стабилизиране на пенсионната система и повишаване на адекватността на пенсиите.

В тогавашните промени бе предвидено и плавното повишаване на пенсионната възраст до достигане на 65 години за мъжете и жените през 2037 година. Тези разпоредби са в сила от 1 януари 2016 г. и продължават да се изпълняват според регламентирания в законодателството график ежегодно.

Предложеният за обществено обсъждане проект на Отчет за 2018 г. за изпълнение на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012-2030 г.) не съдържа нови мерки и предложения за допълнително нарастване на пенсионната възраст и стаж, извън предвиденото в приетото през 2015 г. законодателство, уверяват от МТСП. 

Увеличават всички пенсии с 6,7% от 1 юли догодина

Увеличават всички пенсии с 6,7% от 1 юли догодина

Одобрен е и прокетозакона за бюджета на НЗОК