В навечерието на светлия празник на Христовото Рождество отново съпреживяваме дългоочаквания младенец, за чието идване човечеството се подготвя още от времето на праотците с вяра и съкровена надежда за изпълннието на даденото от Бога обещание.

Това заяви патриарх Неофит в посланието на Бъдни вечер, преди един от най-светлите християнски празници - Рождество Христово, съобщи БНТ. В него той призова вярващите и на празника да не забравят нуждаещите се и напомни, че в свят, който забравя човека, неизбежно ще бъде такъв, който лесно и бързо забравя и Бога. 

Прекланяме се пред величието на неизповедимия Божи промисъл, споделяме удивлението на ангелското войнство и радостта на витлеемските пастири, удостоени да са първи свидетели на рождението по плът на нашия Господ и Спасител Исус Христос. Мислено се пренасяме в покрайнините на Витлеем, където пещерата става първи земен дом на богомладенеца, а скромните пастири и безсловесните животни - негово първо земно обкръжение, каза той.

В тези часове на очакване по традиция роднини прииждат отблизо и далеч, за да бъдем събрани в семеен кръг около постната трапеза в уюта на домашното убежище, защото това е най-семейният от всички празници - когато най-осезателно чувстваме силата на семейството и свързаността си с него. Именно затова всяка година на този ден църквата призовава своите верни да отворят сърцата си и за всички онези, които по един или друг начин живеят лишени от дома, семейната среда и най-обикновеното човешко внимание, които изпитват различни материални затруднения, понасят глад, жажда или студ и не биха изживели истински празника на Рождеството.

Ако не им бъде протегната ръка за помощ и не чуят дума за утеха, в Светото евангелие Господ Исус Христос ясно свидетелства, че грижата за всички тях е по същността си грижа за самия Него.

"Гладен бях и ми дадохте да ям, жаден бях и ме напоихте, странник бях и ме напихте".

Бъдни вечер е

Бъдни вечер е

Християнският празник, който предшества раждането на Христос

И обратно - отказът да им обърнем внимание всъщност представлява отказ от самия Него. Дните около празника на Рождество са особено подходящо време да си припомним тези думи на Спасителя и да се опитаме да ги въплътим в любов и безкористна подкрепа - за страдащите, които са винаги близо до нас.

Светът в който живеем, независимо от своя материален и културен напредък, продължава и днес да бъде свят на болка и тъга, на правда и незачитане на човешката личност. Бог ни се открива по най-непосредствен начин - в нашия ближен, в човека до нас, който търси и жадува любов и милосърдие. Ето защо свят, който пренебрегва и забравя човека, неизбежно ще бъде такъв, който лесно и бързо забравя и Бога, напомни той.

Нека светлината, мирът и съвършената любов, донесени с раждането на Христа да бъдат с всички нас и божественият младенец да ни дарува благодатта си! Благословена да бъде традиционната постна трапеза на Бъдни вечер!, пожела патриархът.