Какъв религиозен субект и с какъв статут е организацията "Шри Чинмой Център". Становище по този въпрос искат общинските съветници от ГЕРБ-Созопол, информираха от ГЕРБ-Созопол.

Те са изпратили въпроса си към Сливенската Света Метрополия и Негово Високопреосвещенство Сливенския Митрополит Иоаникий. Повод да искат изясняване на статута на непризнатата религиозна организация са проведените преди дни събития в Созопол под мотото: "Пробег на мира". Организатор на събитията е структурата, оглавена от Шри Чинмрой.

Общинарите са получили сигнали от десетки притеснени жители на Созопол. В същото време религиозната организация е силно подкрепена от кмета Тихомир Янакиев (БСП) и екипа му, коментираха от ГЕРБ-Созопол.

В организираните от религиозната формация събитията са били предимно с участието на деца и подрастващи.

Припомняме, на 14 май 2020 г. приключи 12-годишен съдебен процес между Българската православна църква (БПЦ) и организацията "Шри Чинмой Център".

Върховният касационен съд е оставил без разглеждане жалбата на нео-индуисткото сдружение, с което окончателно остава в сила решението на Софийския градски съд, отхвърлящо всички искове на "Шри Чинмой Център".

Въпреки това в сайта на Община Созопол има информация от 29 май по повод съвместните инициативи с организацията. Ето част от официалната информация:

"Всички деца, писали есе на тема "Мир", получиха почетни грамоти от Сдружение Peace run България и подаръци от председателя на Общински съвет, а автора на едно от тях - Теодора Филева бе наградена с медал "Почетен факлоносец на мира". Организаторите споделиха, че нейното есе ги е развълнувало изключително много и именно в него са открили погледа на основателя на Пробега Шри Чинмой.

Организаторите поздравиха всички присъстващи с песента "Peace run", композирана от основателя Шри Чинмой, а за финал учениците в един глас изрекоха своето послание :

"О, мечтатели за мир, елате,

Нека вървим заедно.

О, любещи мира, елате,

Нека бягаме заедно.

О служещи на мира, елате,

Нека пораснем заедно!"

и в знак на мира, пуснаха в небето 2 бели гълъба".