Природозащитници, които подеха кампанията "Да спасим Иракли" призоваха всички български граждани да не ходят в Община Несебър и да преминават само транзитно по територията й.

Това казват те в отворено писмо до медиите, в което изразяват възмущението си от продължаващото незаконно строителство в зелените територии на страната ни, предаде burgasinfo.

"При посещение на работна група от доброволци на „Да спасм Иракли" от 3 до 5 февруари, чиято цел бе да заснеме и сигнализира за закононарушенията там, установи, че невероятно бързо, безогледно и безнаказано, офшорката, регистрирана в Швейцария, Суис Пропъртис с община Несебър, в уникален дует, са нарушили десетки европейски и български закони и наредби; В следсвтие на това, единственият подход в комуникацията според тях е да тръгнат с багер срещу доброволците, опитващи се да заснемат нарушенията! Освен културния шок от този вид общуване, има нанесени повреди и на техниката", възмутени са те.

"Да Спасим Иракли" има глупостта да е наясно със законодателната рамка и продължава да се крепи от младежката си наивност, че ЯВНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ КАТО ТОВА СЕ ИЗВЪРШВАТ ОТ ЯВНИ ПРЕСТЪПНИЦИ, за които във всяка демократична и правова държава има СЪОТВЕТНИТЕ НАКАЗАНИЯ!", коментират още авторите на текста.

Освен спиране на строежите и рекултивиране на нанесените щети върху биоразнообразието в региона, от гражданското сдружение искат и законова рамка, която ще гарантира санкции и дори събаряне на хотели, чиито разрешителни за строеж са незаконосъобразни.