Столична библиотека отбелязва 210 години от рождението на Луи Брайл - личността, която e дала възможност на незрящите да "прогледнат".

Младите хора показаха различни техники на четене освен чрез брайлово и електронно писмо. Незрящи музиканти огласиха с таланта си Мраморното фоайе на библиотеката.

Директорът на Столична библиотека Юлия Цинзова заяви за news.bg, че фондът от книги на брайлово писмо към Столична библиотека не е голям, но има аудиокниги и сканирани издания, които се предоставят на читателите. Библиотеката към Читалище Луи Брайл е и издателски център за Националното читалище на слепите "Луи Брайл (1928), чийто партньор е Столична библиотека.

От фонда към Столична библиотека се създават книгите на брайлово писмо, както и техни електронни издания. Съвместно се организират и редица културни събития, конференции, изложби, дебати, обменят се добри практики. Към дигиталния център тази година предстои да бъде създадена дигитална читалня за обучаване по дигитални умения, като в бъдеще се очаква развитието и на проект, който да включи незрящите хора.

"Столична библиотека ще организира и срещи с поети, писатели и артисти, за да достигне до незрящите и в техните клубове", обясни Цинзова.

По думите ѝ незрящите таят особена привързаност към това писмо и всеки от тях продължава да го ползва в определени етапи. Тя сравни тази привързаност с отношението към книгите на хартиен носител, въпреки че четем електронни издания. Цинзова отбеляза, че за изминалата година в Столична библиотека са заети 440 000 книги.

Кой е Луи Брайл?

"Личност, която даде духовна светлина на милиони слепи в цялото човечество, на всички народи". Така го определи Спас Карафезов, председател на Съюза на слепите.

Бил е будно дете, което загубва зрението си при нещастен инцидент. Само на 16 години, Луи Брайл открива собствен код за писане, като подобрява военна система, известна като "нощно писане".

"Идеята е била, като се палят факли, да не се види противника от другата страна, къде е позицията на тези, които четат заповедта на началниците", разказа Карафезов.

12 точки, подредени по друг начин, не съответствали на физиологическите възможности на хората.

Брайловата азбука произхожда от латинската. В оригиналната система на брайла, точките са подредени според реда на буквата във френската азбука.

През 1825 Луи Брайл измисля 63 комбинации, които позволяват изразяване освен на азбуката, но и на нотни знаци, цифри, физически и химически знаци. "Това писмо става мост на слепия човек към света, който се развива към наука, култура, духовно изграждане на човека", каза още Карафезов. Според него благодарение на това откритие слепите хора и днес стават независими.

"Независимо съвременната технология, брайловото писмо и в днешно време, в дигиталния свят, не е изгубило своето значение", категоричен беше Карафезов. Той допълни, че съществува компютърен брайл, където точките образуват 256 комбинации, както и опити на системата 3+3 точки, но класическият брайлов шрифт си остава и до днес.