Археологически екип на Националния исторически музей (НИМ) приключи разкопките за тазгодишния сезон на късноантичната и средновековна крепост в местността "Балък дере", до Ивайловградското село Хухла. Крепостта е известна в региона още и под името "Родостица". Екипът се ръководи Ивайло Кънев и Маргарита Попова.

Сградата беше открита още през 2013 г. Тази година проучването на сградата продължи. Още в началото на разкопките археолозите са попаднали на уникална по своите размери сграда, чиито помещения имат широчина на зидовете близо метър и са съхранени във височина до 2,40м.

Снимка 308819

Източник: Национален исторически музей

Самите помещения са измазани от вътре с фин бял хоросан и са застлани с добре обработени плочи. На юг от сградата се очертава "голям двор" с широчина 15м, който подобно на помещенията е засталан с плочник, през последния археологически сезон установиха, че това е била голяма зала и е част от важна представителна сграда, която е претърпяла няколко реконструкции.

Все още не е разкрита цялата дължина на сградата и окончателните размери на целия комплекс все още се доизясняват.

През 2014 г. археолозите се натъкнаха на колективна монетна находка от билонови, сплав от злато и сребро, монети на византийския император Алексий Комнин (1081- 1118 г.). Това е най-важната част от археологическите находки в този комплекс.

Снимка 308823

Източник: Национален исторически музей

При разкопки бяха открити още мраморни колони, части от мраморна облицовка, предмети на бита, коланни апликации, множество монетии др. Експонатите са изложени във витрините на НИМ в София и в Общинския исторически музей - Ивайловград.