Тузарски автомобил с бележка под предното стъкло, на която пише: "Варненска и Великопреславска митрополия" засече зрител на Нова телевизия. Той изпратил снимките с кратък текст: "Здравейте! Срещнах въпросния автомобил по улиците на Варна и се питам има ли нужда Варненската митрополия от подобен автомобил?"

По-късно се оказа, че табелата била фалшива.

Бележката на Варненската митрополия в Нисана е фалшива

Бележката на Варненската митрополия в Нисана е фалшива

Надписът под предното стъкло не е на епархията

Малко след като снимките се появиха в медиите, от Варненската и великопреславска митрополия опровергаха появилите се информации, че притежават спортен автомобил „Нисан” GTR. На официалната страница на митрополията е посочено, че нито владиката Йоан, нито някой от свещениците от епархията имат такава лична или служебна кола.

Хората, които познават монашеските обети, знаят, че те се свеждат до три основни: послушание, нестяжание* и целомъдрие. Дори незапознатите с принципите на вярата се впечатляват силно от каквото и да е разминаване между обетите и реалното им изпълнение.

Послушанието е доброволно отсичане на собствената воля пред Бога, пред духовния наставник, пред всеки друг човек.

Нестяжението е доброволна нищета, отказ от всякакво земно притежание. Това не означава, че монахът не трябва да притежава нищо. Това означава, че не трябва да е пристрастен към каквото и да е.

Думата "Целомъдрие" не е синоним на безбрачие, то се разбира като "цялостна мъдрост", като живот според Евангелските заповеди, въздържание, което е необходимо и в брака - хората да са си верни, да се съобразяват с другия.