Винетките ще си останат на същата цена както и досега, каза регионалният министър в оставка Лиляна Павлова, цитирана от БНР. Тя представи новата визия на стикерите в пътната агенция.

Павлова подчерта, че цената си остава непроменена за втора поредна година. Както и досега за леките коли те ще струват по 97 лв. на година, 30 лв. на месец и 15 лв. за седмица.

Винетките вече с валидност до края на календарната година

Винетките вече с валидност до края на календарната година

Останалите винетки са с валидност според датата на издаването им

Според регионалния министър цената на стикерите няма да се променя, защото се очаква още от началото на следващата година да се премине към изцяло новата система на електронните винетки и ТОЛ-таксите за тежкотоварните превозни средства.

Тя посочи, че досега проблеми е имало почти единствено с водачите на камионите, които са правили номера с използването на един и същ стикер на няколко возила.

За 2016 г. не е имало нито една изловена фалшива винетка.

Шофьорите на леки коли не са използвали ментета, нито са слагали грешно стикерите с малки изключения. Става дума за транзитно минаващите гастербайтери, които понякога не разбирали указанията и поставяли винетките грешно или използвали например август месец такива, купени през март.

Затова от министерството предлагат да се въведе и допълнителна "такса" - "глоба за нарушител". Ще се отнася за всички изловени да карат без валидни винетки. Глобата ще е от 100 лв. до 200 лв., но предстои да бъде гласувана в парламента.

Идеята е след като си я плати, водачът да получава документ, с който в рамките на 24 часа да може да се движи през страната.

Превозното средство, при което е установено нарушение, ще бъде спряно от движение, докато водачът не заплати наказателната такса.

Oт следващата година при купуване на стикер вече ще се попълва и регистрационният номер на возилото, така че да не може да бъде използван от различни автомобили.

От пътната агенция са установили, че през тази година сериозно се е увеличила продажбата на винетки около 6,4 млн. броя, като тенденцията е до края на годината да станат 7 млн. Това се дължи основно на увеличения брой закупени месечни винетки.

Стикерите, купени през 2016 г., ще важат до края на януари 2017 г.