Нов договор за организиране на реципрочни изложби с Лувъра подписаха министърът на културата Боил Банов и президент-директорът на Музея "Лувър" Жан-Люк Мартинез. Това стана на официална церемония в посолството ни в Париж, съобщиха от Министерството на културата.

Договорът предвижда представянето ни в Лувъра с нова изложба на български културни ценности с акцент периода на Първото Българско царство през 2018 година, както и през 2019 г. - представяне на историята ни от 16-17 век.

На събитието присъстваха посланикът на страната ни във Франция Н. Пр. Ангел Чолаков, директорът на културния ни институт в Париж Диана Игнатова, директорът на програма за изследване на Черно море към Департамента за старогръцки, етруски и римски старини Александър Баралис. Заедно с тях бяха и директорът на същия Департамент - Франсоаз Готие, дипломатическият съветник на Мартинез Алберто Виал, както и председателят на Комисията по културата и медиите в българския парламент Вежди Рашидов, директорът на Националната галерия Слава Иванова, началникът на кабинета на министъра на културата Ваня Бедрова, директорите на дирекции във ведомството - д-р Венцислав Велев и архитект Уляна Малеева.

В приветствието си към всички гости българският посланик Ангел Чолаков нарече дипломатическата ни мисия "клуб на интелектуалците".

Българският министър на културата определи подписването като жест към страната ни, тъй като Лувърът е институция, която стои над държавите. От своя страна Рашидов приветства ръководството на световния музей за възможността да представим уникалното си наследство пред света и благодари за приемствеността.

Директорът на Лувъра Жан-Люк Мартинез поздрави Вежди Рашидов и Боил Банов за добрите културни връзки с Франция, които са създали и сега надграждат. Той сподели, че се радва, че могат да покажат и български произведения в Лувъра и изтъкна дейността на Александър Баралис, който с работата си е вече повече българин и поддържа този пламък на обмена. "За нас, французите, е шанс, че можем да допринесем за представянето на България пред света", изтъкна президентът на Лувъра.

Очаква се в Лувъра да бъдат представени находките, които сега се откриват при съвместните археологически проучвания в Аполония Понтика (Созопол). Във връзка с европредседателството ни се подготвя изложба с акцент Преславското съкровище, както и планираното за 2019 година представяне на българската история от периода 16-17 век.

"Разбира се, ние ще продължаваме да разказваме за различните епохи в българската история. Важно е да има обмен между страните ни, да се опознаем, но и да представяме европейската култура пред света", добави президентът на Лувъра.

Посланик Чолаков обяви решението на българския президент Румен Радев да бъдат наградени с орден "Кирил и Методий" президент-директорът на Музея "Лувър" Жан-Люк Мартинез и директорът на програмата за изследване на Черно море към Департамента за старогръцки, етруски и римски старини Александър Баралис. Двамата бяха отличени за техните изключителни заслуги за развитието на българо-френските културни връзки в областта на културно-историческото наследство.

Боил Банов подписва договор с Лувъра

Боил Банов подписва договор с Лувъра

Банов ще участва и в церемонията по изпращането на Ирина Бокова

Припомняме, че през 2012 г. Вежди Рашидов, в качеството си на министър на културата, подписа първото петгодишно споразумение с Лувъра. То направи възможно България за първи път в историята си да бъде представена в световния Музей и милиони посетители да видят уникалната експозиция "Епопея на тракийските царе - Археологически открития в България".

Във втория си мандат като министър на културата, на 31 март 2016 г., Вежди Рашидов подписа нов петгодишен договор с музея. Предложението е следващата българска изложба бъде "Епохата на българските царе от 9 до 13 век". Тогава е договорено и в София да бъде представена експозиция от Лувъра, която да включва 60 ценни живописни платна от Ренесанса.

Днешното Споразумение е продължение на договореностите от 2016 г. за организиране на нови български изложби в Лувъра.