Около 5 000 заявления за регистрация на хранителни добавки са постъпили от началото на годината. Това коментира Димитър Димитров, представител на Министерството на земеделието и храните, на брифинг пред БТА на тема "Хранителни добавки - изисквания за регистрация, търговия и контрол". Брифингът е организиран от сдружение "За достъпна и качествена храна".

Това Димитров изложи като допълнителна информация към коментара на инженер Виктория Дойчева, представител на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Дойчева обясни, че хранителните добавки не притежава свойствата на лекарства, а по-скоро могат да подобрят хранителната диета на човек. Тя изясни и процеса на регистрация на една хранителна добавка, като посочи, че тя се вписват в БАХБ, като това е доказателство, че тази добавка подлежи на контрол. Регистърът за добавките е общодостъпен и всеки може да провери дали някоя е вписана. Вече и на опаковката трябва да има номера, с който е вписан продуктът в системата на БАХБ, както и регистриран обект, от който се продава, допълни още Виктория Дойчева.

Още нещо, което трябва да е посочено на опаковката, е колко грама или милиграма от витамините и минералите съдържа добавката, препоръчителната дневна доза, захарите, подсладители, колко кофеин съдържа, ако има такъв, отбеляза представителката на БАХБ.

Галя Викьова, заместник изпълнителен директор на БАБХ, допълни, че в етикетите на хранителните добавки по никакъв начин не могат да се вписват лечебни свойства понеже такива не притежават. Но много често се злоупотребява с известните личности, които рекламират хранителна добавка без те самите да знаят, че са рекламирали такава.

От своя страна Димитър Димитров обърна внимание на законодателството в България, което освен европейското, следва и нуждите на българското общество.

Георги Стоянов, представител голяма фирма, която се занимава с хранителни добавки в Българи, подчерта, че точно големите фирми имат най-голяма нужда регулациите.

От БАБХ предупредиха за опасна хранителна добавка за отслабване

От БАБХ предупредиха за опасна хранителна добавка за отслабване

Хранителната добавка съдържа опасното вещество сибутрамин