Новите екостикери за автомобилите, които стават задължителни в България от средата на юли, няма да оскъпят годишния технически преглед.

Това заяви пред БНР председателят на варненския клон на Съюза на българските автомобилисти Диян Драганов.

Промяната цели да се подобри качеството на въздуха в големите градове. Стикерът ще се залепя на предния прозорец на автомобила и ще отразява екологичната категория и нивото на вредните емисии. То ще се измерва в пунктовете за технически прегледи.

"Всеки екостикер е с вграден чип, съдържащ информация за автомобила и пункта, в който е извършен прегледа. Чиповете ще бъдат разчитани от модерни камери, които вече се поставят в големите градове", поясни Драганов и допълни, че устройствата могат да засичат чипа, дори и автомобила да се движи с висока скорост.

Поставят стикер с вграден чип на колите при годишен технически преглед

Поставят стикер с вграден чип на колите при годишен технически преглед

Това ще стане възможно след 12 юли

Проектът предвижда да бъдат обособени зони, в които при замърсяване на въздуха над нормите, да не се допускат автомобили от определена група.

"Контролът ще се осъществява от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и полицията", заяви още Драганов. Все още не е ясно какви ще бъдат санкциите за нарушителите.

"На този етап не се предвижда увеличение на данъка за автомобилите в по-ниска категория, каквито са опасенията на шофьорите", успокои Диян Драганов.

Според него, ако автомобилите с газови и метанови уредби покажат добри стойности при измерването на вредните емисии, имат шанс да попаднат в най-високата екокатегория, наравно с електромобилите.