Българският червен кръст (БЧК) ще представи ново мобилно приложение в полза на любителите на планината. Чрез него пострадалите ще могат да изпращат на службите GPS координатите си, което значително ще улесни тяхното откриване.

Това обясни Радко Марков, шеф на Планинската спасителна служба към БЧК.

Според него сега много от хората, изпаднали в беда, не могат да обяснят точното си местонахождение и това затруднява и забавя работата на спасителите.

"През изминалата година БЧК е оказал помощ в 1837 случая, повечето от тях са на ски писти. 82 са били спасителните акции във високите части на планините, където има по-малко туристи", посочи Марков пред БНР. По думите му, няма драстично увеличение на акциите във високите части на планините.

Той поднови препоръките на БЧК към хората в навечерието на зимния сезон: маршрутът да бъде добре подбран и съобразен с възможностите на планинарите, а телефоните да са добре заредени за обмен на информация и комуникация с пострадалия. Изборът на маршрут с особена сила важи за скиорите, които невинаги съобразяват това с възможностите си, подчерта Радко Марков. 

Планинската спасителна служба ще работи с дежурни екипи по празниците.