От Националният статистически институт (НСИ) очакват близо 70% от населението да се възползва от електронното преброяване през следващата година.

Това заяви в сутрешния блок на БиТиВи директорът на дирекция "Демографска и социална статистика" Магдалена Костова. Вчера НСИ започна пробно преброяване у нас. То ще се проведе само чрез електронна преброителна карта, като само за 24 ч. вече малко над 2100 души са попълнили анкетните карти.

Тя отчете, че преди 10 години близо 42% населението са избрали електронната форма. При това преброяване се очаква още повече.

Всички, които искат да се преброят, могат да го направят до 30 април онлайн.

Преброяването на населението и жилищния фонд е своеобразна "генерална репетиция" на същинското - 18-то поред в историята на страната ни. Това е пробно преброяване, целта е да тестваме инструментариума и организацията. Поради епидемичната обстановка не може да осъществим пробно преброяване с преброители и затова решението е то да бъде само електронно, обясни Костова.

От НСИ нямат все още статистика колко отнема попълването на анкетната карта, но предупредиха хората да си отделят поне 15-20 минути. Костова уточни, че почти няма разлика между електронния и хартиения въпросник - при аналоговата форма има част, която се попълва от преброителя.

При грешка в попълването, системата ще сигнализира потребителя, а по-голямата част от въпросите са задължителни.

НСИ открива и колцентър за електронното пробно преброяване

НСИ открива и колцентър за електронното пробно преброяване

На тел 02 9078 430 от 08.00 до 20.00 всеки ден от 20 до 30 април