Над 40 млн. евро ще бъдат инвестирани в изграждането на ски зона край Трявна. Проектът е разработен в три варианта, като първоначално се предвижда построяването на две ски писти с дължина по 1700 м., ски влек, лифтово съоръжение и система от снежни оръдия за изкуствен сняг.

Основният проблем при проектирането е свързан с това, че част от ски зоната попада в "Натура 2000" и природен парк "Българка", информира Дарик радио.

Според кмета на Трявна Стефан Данаилов проектът е разработен, така че да щади природата. Не се предвижда изграждането на хотели, ресторанти и увеселителни заведения.

Въпреки това при общественото обсъждане на устройствения план на ски зоната, няколко екологични организации изразиха становище, че при разработката на проекта са допуснати редица закононарушения и той не трябва да бъде приеман.

Кметът е категоричен, че са спазени всички изисквания, а и обсъждането на проекта за ски зоната продължава.

Някой си приема някакъв си план „Натура 2000" без публично обсъждане и общините го разбират в последната минута на годината, според Стефан Данаилов. Ако има някакво нарушение, то е точно в това, категоричен е той. Нямаше обсъждане, нямаше съгласуваност с общините и общинските съвети, отбелязва кметът на Трявна.