Няма да местят центъра по наркомании в столичния квартал "Банишора", коментира пред БНР Моника Чеуз от дирекция "Здравеопазване" в Столична община.

Протест срещу идеята бе организирана от жителите на квартала. Предполагаше се, Центърът по наркомании ще бъде преместен в сграда на Националния център по заразни и паразитни болести в "Банишора".

"Мога да успокоя жителите на квартала, че няма перспектива да бъде преместен центърът точно в техния квартал. От две седмици върви една паника и суматоха във връзка с едни залепени брошурки по вратите в района, че тук ще бъде преместен Центърът за наркомании и ще се наруши техният жизнен стандарт", коментира Моника Чеуз.

Столичани протестират срещу преместването на центъра по наркомании

Столичани протестират срещу преместването на центъра по наркомании

Близо 2000 подписани са против той да е до единствената детска площадка в района

Чеуз коментира, че в момента се работи по сформиране на работна група на ниво Столична община и Министерство на здравеопазването, ще се разясни какви са условията за създаването на такъв център и да се премести на място, което ще удовлетворява всички.

"Така или иначе такъв център трябва да има. Пациенти на метадонова програма има и ще продължи да има, но нещата не са в момента конкретно за разполагането му в квартал "Банишора", допълни Моника Чеуз.

Брошурите за преместването на центъра са анонимни и метадонова програма за лечение на зависими се осъществява в квартал "Суходол", обясни тя.

Банишора против преместване на Центъра по наркомании до Централния затвор

Банишора против преместване на Центъра по наркомании до Централния затвор

Всички са разтревожени от неяснотите в действията на здравно министерство

"Центърът всъщност е административна структура, която се занимава с програми и проекти. Хората не знаят, че метадоновата програма е на диагностично-консултативния блок на психиатричната болница в "Суходол". Така че тяхното притеснение не е Националния център по наркомании, а срещу дейността на психиатричната болница", добави Чеуз.

"Имаме други идеи за самата сграда, която тепърва ще бъде освободена от септември-октомври. Искаме нещо друго да бъде направено, което да е за децата, в близост се намират училища, градини, сградата е подходяща за нещо друго, което да е насочено изцяло към удовлетворяване нуждите на подрастващите", коментира тя сегашната сграда на центъра по наркомании.