Министерството на външните работи представи актуална информация за огнищата на пожари в Гърция.

По информация на посолството ни в Атина се разраства голям пожар в района на Вилия, северозападно от гръцката столица. През нощта е била предприета евакуация на застрашените селищата в района - Теа, Панорама, Палеохори, Палеокундура и Агиа Сотира, а огънят се движи в посока Порто Гермено.

Вчера е избухнал пожар и в община Лавреотики, югоизточно от Атина, който е заплашил националния парк към нос Сунио и е приближил Кератея и Синтерина. В резултат на действията на пожарната огънят е бил ограничен, но поради силните ветрове продължава да има опасност от разпалване.

Продължават опитите на противопожарните екипи да потушат активните огнища в северната част на Евбея, Древна Олимпия и Гортиния, Пелопонес. Огнищата се контролират, но продължава да е значителен рискът от повторно възпламеняване.

Пожарът в района на Нимфеа в Гърция е овладян

Пожарът в района на Нимфеа в Гърция е овладян

Няма постъпили сигнали от пострадали българи

Няма данни за пострадали, но има материални щети. Опасността от нови пожари остава в сила за по-голямата част от страната.

Поради бушуващия пожар в района на Вилия трафикът по стария национален път Елевсина - Тива, от 33-ти км в посока Елевсина е спрян и се отбива през националната магистрала Атина - Ламия. Движението по останалите второкласни и третокласни пътища в района на Вилия е спряно или ограничено.

През последното денонощие няма постъпили сигнали от пострадали български граждани. Посолството ни в Атина продължава да следи развитието на ситуацията, като е осигурено денонощно дежурство за оказване на съдействие на българските граждани на телефоните на мисията - +30 210 67 48 105, +30 210 67 48 106; +30 210 67 48 107, както и на мобилен телефон: +30 693 70 96 220.