Проблеми с водоснабдяването на Сливен, Ямбол и Елхово през тази година няма, но не сме сигурни каква ще бъде зимата, с какви водни количества ще разполагаме догодина и затова отсега се налага да вземем редица мерки.

Това заяви в Ямбол министърът на околната среда и водите Емил Димитров- Ревизоро, цитиран от "24 часа".

Наблюдава се сериозно понижение на водата в сондажите в тези региони, което наложи да се отпуснат допълнителни количества вода от язовир "Копринка" към язовир "Жребчево", което да повиши нивото на река Тунджа. Необходимо е справедливо разпределение на водата от река Тунджа - по-голяма част от нея да остава в реката, а да не се отклонява за енергийни нужди към река Марица, допълни министър Димитров.

Рибари притеснени, че нивото на язовир "Жребчево" пада с около 10 см всеки ден

Рибари притеснени, че нивото на язовир "Жребчево" пада с около 10 см всеки ден

По думите им това се дължало на източване

Сега водата в язовир "Жребчево" е значително намаляла - при общ обем от 400 милиона кубични метра, налични са само 101 милиона кубични метра вода, а чистият му обем е 71 милиона кубични метра или 19.23 процента.

Министър Емил Димитров се срещна с областните управители на Ямбол и Сливен Димитър Иванов и Чавдар Божурски, с кмета на Ямбол Валентин Ревански и управителите на ВиК Ямбол и Сливен, за да обсъдят проблемите с водоснабдяването в двете области. С тази цел ще се проведе среща и между областните управители на Стара Загора, Сливен и Ямбол.