От 1 януари няма да е нужно столичани да декларират покупката и продажбата на имотите си на място, а това ще става онлайн.

Също от следващата година обществените поръчки на София ще са електронни.

Това е възможно, тъй като Столична община вече има връзка с Агенцията по вписванията.

Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на представяне на Стратегията за дигитална трансформация на София в Столична община.

Реални електронни услуги и внедряване на нови технически услуги във всички сектори в работата на София предвижда стратегията.

Столична община е подписала договора за изпълнение на стратегията с Агенцията за инвестиции в сътрудничество с Европейска инвестиционна банка миналата седмица.

Стратегията за дигитализация е изготвена от агенцията с участието на над 100 представители на местния бизнес и университетите и ще се ръководи от бъдещия заместник-кмет с ресор "Дигитализация" Владимир Данаилов.

След избирането му следващата седмица стратегията ще бъде внесена за гласуване в Столичния общински съвет.

"Първата задача на Данаилов е да модернизира текущата система на общината от 50 административни услуги и да я разшири. Изискванията ще са администрацията на Столична община да не иска от гражданите, а да прави вътрешна проверка за налични документи в собствените си системи", обясни Фандъкова.

Тя даде за пример, че електронно вече е записването за детски градини и ясли, с което са спестени 7 документа.

И сега първо предстои да се направи преглед на всички услуги и да се въведат нови механизми за работа.

От своя страна ръководителят на дигитализацията и бъдещ заместник-кмет Владимир Данаилов обясни, че по стратегията вече има 14 проекта, които са на идейна фаза, но ще получат финансовата подкрепа на ЕИБ.

От януари 2020 г. София ще участва в проекта "100 интелигентни града", чрез който ще има възможност да се кандидатства и да се привлекат много инициативи, както и да се направят международни съюзи с други 41 града.

Този проект ще дава възможност на софийските фирми да продават услугите си лесно на тези градове.

"Стратегията по дигитализация предвижда е-управление, което да направи начините за плащане на различни услуги по-удобни. Целта ни е нито един гражданин да не се среща с нито един чиновник", каза Данаилов.

Той обясни, че ще се създадат и "отворени данни" онлайн, като столичани сами ще решат какви да бъдат тези данни, за да могат да участват в електронното управление.