Община Габрово отменя създадената организация по провеждане на църковно - военен ритуал на връх Шипка, във връзка с постъпило, от главния държавен здравен инспектор, писмо по повод повишаване броя на новорегистрираните случаи на Covid-19 в страната и предстоящото отбелязване на Националния празник на Република България, съобщават от местната администрация.

Според доц. д-р Ангел Кунчев струпването на голямо множество хора от различни населени места крие риск от разпространяване на Covid-19 и в тази връзка провеждането на организирани тържества е нецелесъобразно.

Община Габрово обявява, че отменя планирания църковно - военен ритуал на 3 март на връх Шипка, както и организирания автобусен транспорт. Временната организацията на движението от страна на пътна полиция се запазва.

В памет на загиналите за свободата на България, на 3 март в Габрово, от 09:30 часа ще бъде отслужена панихида в храм "Успение на Пресвета Богородица", а в 10:00 часа ще бъде издигнат националният флаг на пл."Възраждане".

По-рано през деня държавният глава Румен Радев обяви в профила си във фейсбук, че на Трети март ще бъде на Шипка.

Радев честити празника на всички, които не се поддават на манипулации за вируси и щамове
Обновена

Радев честити празника на всички, които не се поддават на манипулации за вируси и щамове

Управляващите да мислят за здравето на българите, призова президентът

"Уважението към паметта на загиналите за България е наш морален дълг като народ. Отговорността ни пред съхраняването на историческата памет е не по-малка от преодоляването на изпитанията, пред които сме изправени днес", написа Румен Радев. След това заявява, че на националния празник на Шипка "заедно ще отдадем почит пред подвига на българските опълченци и руските воини".

"Превъзмогването на духовната криза изисква моралният пример на хората, чиято саможертва е вложена в темела на българска държава, да бъде не само спомен, а да вдъхновява и ръководи делата ни в ежедневието. Достойно бъдеще за страната си можем да градим, само когато сме единни като нация."

Припомняме и миналата година се създаде напрежение между здравните власти и президента именно заради честването на Националния празник и отбелязването му. Тогава властите предупредиха, че има сериозна опасност за здравето в очакване на настъпването на епидемията у нас. Бяха отменени и националните чествания. Въпреки това президентът Румен Радев отиде на върха и от там порица действията на управляващите.

В момента държавният глава все още е под карантина, след като съпругата му Десислава Радева даде положителен тест за коронавирус.