Близо 650 000 лева неразплатени задължения е натрупала общината в Силистра към собствената си фирма за чистота "Синева" ЕООД.

В същото време дружеството не може да се издължи на доставчиците на горива и резервни части, а 200 работници получават заплатите си с два месеца закъснение.

Финансовата криза във фирмата за чистота започна явно да личи в горещите летни месеци. Пейзажи като този се срещат в почти всеки квартал, с изключение на центъра, който е с предимство.

Хората се оплакват, че кофите за смет се пълнят за часове, защото на стотина семейства се падат един или два контейнера.

Управителят на "Синева" Пеньо Пенев призна, че контейнерите са наполовина по-малко от необходимите. Трябват поне още 300 нови по 550 лева всеки.

"Ако общината издължи това, което сме заработили по време на сметосъбирането, сметоизвозването и депонирането на отпадъците, общинската фирма "Синева" спокойно може да разполага и с нови 300 контейнера", коментира Пеньо Пенев, цитиран от БНТ.

Той заяви, че задълженията на дружеството към доставчиците на гориво надминават 80 000 лева, но не обясни с какви пари е купен чисто новия му служебен джип на почти същата стойност.