Общините срещат проблеми при разработването на проекти в областта на околната среда и намирането на средства за изготвянето им. Това стана ясно по време на обучителните семинари, организирани от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/, в центровете на плановите региони Видин, Варна, Пловдив, Бургас и Русе. В тях участваха експерти от общините от петте планови региона.

Управлението на отпадъците беше основната тема на обученията. С цел да бъдат подпомогнати общините при изготвяне и актуализиране на общинските програми за управление на дейностите по отпадъците, експертите от МОСВ им предоставиха "Ръководство за разработване на общински програми за управление на дейностите по отпадъците".

То е разработено по съвместен проект на МОСВ с Регионалния екологичен център за Централна и Източна Европа (РЕЦ за ЦИЕ), финансиран от японската Агенция за развитие и сътрудничество и Японски специален фонд.

В ръководството са разяснени нормативните изисквания по организирано събиране и транспортиране на отпадъците; изискванията и сроковете за привеждане в съответствие или закриване на съществуващите депа за отпадъци; възможностите за реализиране на регионалния принцип на управление на отпадъците; възможните форми на финансиране за изпълнение на нормативните изисквания по управление на отпадъците и изпълнение на общинските програми за управление на дейностите по отпадъците. Има и примерна общинска програма за управление на дейностите по отпадъците, която може да се използва като модел.

Съгласно Закона за управление на отпадъците всички общински програми за управление на отпадъци трябва да бъдат актуализирани, за да се отразят в тях последните изменения на нормативната уредба, информира Русеинфо.

Според поетите от страната ни ангажименти по глава "Околна среда" до края на 2006 година трябва да бъдат приведени в съответствие всички депа за производствени и опасни отпадъци, а до края на 2009 година - за битови и строителни отпадъци, като дотогава трябва да бъдат изградени и общо 55 регионални депа за битови отпадъци. Към момента 22 от регионалните депа са построени и въведени в експлоатация, 9 са в процес на строителство.