През 2022 година общо 26 милиона куфара, сакове и чанти са били загубени, забавени, повредени или откраднати на летищата в цял свят, според доклад от компанията SITA, предоставяща ИТ и телекомуникационни услуги за въздушния транспорт.

В 80% от случаите причината е неправилната обработка, а делът на изгубените и откраднатите пътни чанти е нараснал до 7%. Европейски потребителски център (ЕПЦ) България отчете почти двойно увеличение на жалбите за загубени или повредени куфари. Пътуващите трябва да поискат протокол за липсата на багажа и да запазят касови бележки за разноските за неотложни необходимости.

В случай на загуба, трябва да подадат ново искане за обезщетение към авиокомпанията, с максимална сума до 1600 евро. Пътниците трябва да проверят ограниченията на авиокомпанията за предметите, които носят, и да поставят личен бадж/етикет с контактна информация върху багажа.

При загуба на куфар е важно да се запазят документи и да се спазват сроковете. В случай на проблеми с авиокомпанията, пътниците могат да се обърнат към ЕПЦ България за помощ и съдействие. За тази цел, трябва да предоставят необходимата информация и доказателства.