От сдружение Форум „Природа" недоумяват защо Изпълнителната агенция по горите в лицето на шефа си инженер Тони Кръстев и ресорния зам.-министър Георги Костов, не са обърнали внимание и не са показали цялата документация за така наречения скандал на Витоша.

Имало факти, които опровергават „извършващата се мащабна манипулация от страна на псевдоеколози, разпространяващи лъжи за унищожена млада гора на Витоша".

Във връзка с това от сдружението обясняват, че столичното подразделение на Държавното горско стопанство е подписало договор, което е рутинна процедура, защото от почти 15 години горските работници се мъчат да ограничат разпространението на корояда. Той е унищожил почти всички смърчови гори на Витоша и са застрашени останалите иглолистни дървета в планината.

Поради това след проведен публичен и прозрачен търг, съгласуван с Районната инспекция по опазване на околната среда в столицата, на 30 октомври 2015 година, след изтичане на всички законови срокове Държавно горско стопанство - София, подписва договор с фирма с предмет „Продажба на стояща дървесина на корен", прокарване на извозен път и почистване на сечище.

Сдружението обяснява, че тези дейности се извършват във всички планини у нас и са публични. Никога не е имало скандал във връзка с такива обичайни процедури. Сегашният скандал се раздухва часове преди протест, който формално е представен за екологичен в защита на Рила, Пирин и Витоша, (където за всички е ясно, че от десетина години нищо не се прави).

Според Форум „Природа" това е организиран и подкрепен от олигархични кръгове с влияние в медиите антиправителтвен протест.

Сдружението пита защо още в петък, когато е извършвана проверка от няколко инстанции, от ИАГ не са обяснили простичко, че във връзка ограничаването на корояда и голямата опасност, която той представлява, се изпълнява поредица рутинни дейности. Да разкажат на достъпен език, че има изпълнена обществена поръчка, която е съгласувана с всички инстанции, изтекли са всички срокове за обжалване и е започнало нейното изпълнение.

Защо ИАГ не излезе със становище, с което да отговори ясно и категорично, че това място, където допреди 15 години имаше вековни смърчови дървета, в момента е сечище с мъртви пънове и коренища. И че там няма никаква млада гора и никой не е сякъл такава. Да обяснят, че на малка площ, около пътеката от хижа „Алеко" до Меча поляна, зелени НПО са изпълнявали собствена програма за залесяване.

Ако от ИАГ и МЗХ бяха честни и бяха обяснили ситуацията, нямаше да се стигне до тази ескалация на напрежението и до антиправителствена демонстрация, убедени са от сдружението.

Тези унищожени според еколозите няколко десетки фиданки (наименованието им е подраст), са нищожна част на фона на унищожените 1100 хектара вековни смърчови и иглолистни гори на Витоша, следствие от дейността на бившата администрация на парка, заявяват от Форум „Природа".