Комисията на енергийно и водно регулиране прие окончателно решение за изменение на одобрените с бизнес плановете на ВиК операторите цени на услуги за 2021 г.

Изменят се цените на ВиК услугите на операторите в 26 области у нас, като промените влизат в сила от 1 януари догодина.

От представената таблица с изменени цени за 2021 г. става ясно, че за 7 ВиК дружества цените се повишават, като най-значително е увеличението за София и Разград - с около 6%.

Намаляват се цените на услугите на 16 ВиК дружества, като най-съществено е намалението в Кресна - около 16%, Сливен - над 14%, Добрич - 13% и Ямбол - 12%..

За част от дружествата няма промяна в цените на ВиК услугите.

Съгласно действащата законова и подзаконова уредба след третата година от приемането на 5-годишните бизнес планове на дружествата Комисията трябва да актуализира утвърдените цени на услуги за следващата година при отчитане на допълнителни показатели за изпълнение, а не само на инфлационния индекс за периода от приемането на бизнес плановете. При извършения през тази година цялостен регулаторен преглед, включващ планови проверки на дейността на всички ВиК дружества за 2019 г. се отчита и ефектът от изпълнението на инвестициите, заложени от дружествата в бизнес плановете, както и изпълнението на единните показатели за ефективност.

7 града с по-скъпа вода от 2021 г.

7 града с по-скъпа вода от 2021 г.

Най-значително е поскъпването в София и Разград

Дейността на ВиК операторите се оценява по единна методика. Извънредната епидемиологична обстановка няма отношение към постигнатите резултати през изминалия тригодишен период 2017-2019 г., респективно няма как да бъде отчетена от Комисията в рамките на процедурата за изменение на одобрените цени на ВиК услуги за 2021 г. КЕВР няма и нормативна възможност да преустанови или забави вземането на решение за изменение на одобрените цени за следващата година, защото съгласно нормативните изисквания това трябва да се направи преди началото на ценовия период, за който се отнасят.

КЕВР подчертава, че е спазила стриктно предвидената законова процедура относно решението за изменението на цените на ВиК услугите за 2021 г. Те напомнят, че на 3 декември е било проведено открито заседание с дистанционно участие на представители на ВиК дружества от цялата страна и се е състояло обществено обсъждане с участието на омбудсмана, представители на браншовите синдикати на КНСБ и КТ "Подкрепа", Българската асоциация по водите, ръководството на "ВиК холдинг", Мая Манолова от движението "Изправи се.бг" и областният управител на Търговище.

Вдигането на цената на водата - цинично, според омбудсмана

Вдигането на цената на водата - цинично, според омбудсмана

Решението на ВАС за цените на КЕВР от 2017 всява смут

На обсъждането участниците изразиха своите становища във връзка с предложените за актуализация цени, а ръководителят на работната група и директор на дирекция "Водоснабдителни и канализационни услуги" в КЕВР д-р Ивайло Касчиев поясни, че Наредбата за регулиране на цените на ВИК услугите от 2016 г. указва, че след третата година от изпълнението на бизнес плановете КЕВР трябва по определена методика да утвърди преизчислени цени на ВиК услугите, като отчете извършените от дружествата реални инвестиции и изпълнението на единните показатели за ефективност. Той припомни, че през изминалите години Комисията непрекъснато е информирала ВиК операторите и всички компетентни държавни институции за системното неизпълнение на инвестиционните програми, заложени в бизнес плановете на водните дружества. Посочено беше също, че операторите са имали право да поискат преразглеждане на одобрените цени при настъпили неочаквани събития, които имат съществен ефект върху техните приходи и разходи и през тази година две дружества са се възползвали от процедурата.