Ако Оловно-цинковият комплекс в Кърджали продължи да не спазва технологичните норми, от началото на 2010 г. Европейската комисия може да наложи наказателна процедура или спиране на цялото производство.

Това е предупредила днес на среща с ръководствата на общината и комплекса и експерти от екоминистерството зам.-министър Евдокия Манева.

Според нея има да се решават няколко временни мерки за ограничаване емисиите от серен диоксид в атмосферния въздух над града.

От РИОСВ - Хасково са представили данни, че за деветмесечието на тази година допустимите концентрации на кадмий и олово са били 3,9 пъти над пределните и по закон инспекцията може да ограничи дейността на оловното производство.

Това е и официална позиция - свиване капацитета на това производство и влизане в пределно допустимите норми до въвеждането в експлоатация на новите мощности на оловно и цинково производство в ОЦК, изрази позицията на общината кметът Хасан Азис.

Изпълнителният директор на ОЦК Славея Стоянова е уверила зам.-министъра на екологията, че защитните съоръжения срещу запрашаването ще бъдат въведени в експлоатация.