От Агенцията за социално подпомагане да изискват по служебен път на Министерството на образованието и науката удостоверенията за помощта от 300 лева за първокласници и осмокласници. Тава предлага националният омбудсман Диана Ковачева на социалния министър Гълъб Донев и до колегата му - министъра на образованието Николай Денков.

Повод за писмата й са жалби на родители, които изразяват недоволството си, че са принудени да се редят по опашки в училищата, в които са записани децата им. Посочват, че Агенция за социално подпомагане изисква от тях да предоставят бележки, че децата им наистина ще учат в първи или в осми клас, за да им се отпусне помощта от 300 лв.

Социални помощи - само ако детето редовно ходи на детска градина и училище

Социални помощи - само ако детето редовно ходи на детска градина и училище

Промените са одобрени от правителството

Ковачева изтъкна, че за първи път през 2021 г., всички деца, записани в първи и осми клас, ще получат еднократна помощ, която в действителност оказва сериозна подкрепа за подготовката на децата за първия учебен ден.

Според Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца, еднократната помощ за ученици, записани в първи клас или осми клас, се отпуска въз основа на заявление декларация по образец, и към него се прилагат документи, в случаите, в които дирекция "Социално подпомагане" не може да получи информацията по служебен път. Един от тях е удостоверение, че детето (децата) е записано в първи/осми клас на държавно или общинско училище, издадено от съответното училище, отбеляза Диана Ковачева.

Помощ от 300 лв. за всички първокласници и осмокласници през 2021/2022 г.

Помощ от 300 лв. за всички първокласници и осмокласници през 2021/2022 г.

Парите се отпускат след подаване на заявление

След като този вид помощ се отпуска за всички деца и данните кое дете къде е записано, са налични в информационна система на МОН, АСП следва да извърши тази проверка служебно, следвайки отдавна въведения в администрацията принцип, че ако тя разполага с дадена информация, не би следвало да я иска повторно от гражданите.

"В тази връзка се обръщам към Вас с препоръка да не се изисква от родителите предоставяне на удостоверение, че детето/децата им са записани в първи или осми клас на държавно или общинско училище, а информацията ... в тези удостоверения да се обменя по служебен път между Министерството на образованието и науката и Агенцията за социално подпомагане", пише Ковачева.

Тя подчертава и извънредната епидемична обстановка, наложила въвеждането на редица ограничения, целящи да избегнат струпването на много хора в закрити помещения и необходимостта да се осигури възможност за дезинфекция на учебните заведения преди началото на учебната година.

Кабинетът насочи по 300 лв.  помощ за първокласници от септември

Кабинетът насочи по 300 лв. помощ за първокласници от септември

Определиха и 2 млн. за ремонт на детски градини