За заместник на националния омбудсман бе избрана Диана Ковачева.

Ковачева беше правосъден министър в периода 2011 – 2013 година и дългогодишен изпълнителен директор на националното представителство на Transparency International в България.

Мая Манолова ще внесе в Народното събрание предложение Диана Ковачева да бъде гласувана в пленарна зала за заместник омбудсман.

Днес се проведе публично изслушване на петимата номинирани от неправителствени организации кандидати за поста заместник-омбудсман. По методика, предварително оповестена на сайта на омбудсмана, Диана Ковачева се класира на първо място с 22 точки, а досегашният зам.-омбудсман – Хюсеин Исмаил получи 16 точки.

Останалите трима кандидати са с по 14 точки.

Кандидатите за поста бяха петима - Айсун Авждиев, Анжелика Цокова, Деница Димитрова, Диана Ковачева и Хюсеин Исмаил.

Оценката на кандидатите се осъществи от сформирана от омбудсмана комисия с членове на Консултативния конституционен съвет към омбудсмана – проф. Екатерина Михайлова, проф. Васил Мръчков, проф. Красен Стойчев, проф. Евгени Танчев, проф. Пламен Киров, адв. Борислав Цеков, адв. Даниела Доковска и Елена Болтаджиева - главен секретар на институцията, по методика, предварително оповестена на сайта на омбудсмана.