Ръст на жалбите през 2019 спрямо 2018 отчита омбудсманът.

Пет пъти е сезиран Конституционният съд. Въпреки пандемията институцията на омбудсмана не е спирала работа, сочи годишният доклад на обществения защитник.

3512 са жалбите на потребителите на обществени услуги. 14,77% са жалбите за нарушени социални права. Над 1/3 от жалбите на потребителите за ВиК и други услуги. Отправяни са препоръки към МРРБ за осигуряване на нужното качество на услугите.

Редица са жалбите срещу "Топлофикация София", особено за изравнителните сметки.

Омбудсманът иска извънредна проверка на "Топлофикация София"

Омбудсманът иска извънредна проверка на "Топлофикация София"

Заради изравнителните сметки за парно

Според Диана Ковачева през тази година тема ще е достъпът на деца до онлайн обучение.

Пред законотворците общественият защитник изтъкна, че миналата година е била важна за омбудсмана. 50 000 души са се обърнали към обществения защитник, 22 000 души са потърсили съдействие от омбудсмана през подписки, стана ясно от думите й. Омбудсманът не спря да работи през нито един ден, отчете Ковачева.

С 30% са нараснали жалбите на хората. Хората се оплакват от нарушени трудови права, от нарушено право на здравеопазване и образование. Онлайн обучението поставило въпроса за дигиталната бедност. 1767 препоръки е изпратила Ковачева до институциите по различни теми. Тя препоръчва бързо да се приеме законът за частния фалит. И депутатите тя очаква да вземат насериозно проблемите на хората и да предприемат съответните законодателни решения.

Омбудсманът пита как ще учат 70 000 деца без компютри и интернет

Омбудсманът пита как ще учат 70 000 деца без компютри и интернет

Ако отново се премине към дистанционно обучение

"Топлофикация" продължава да бъде проблем, изтъкна Диана Ковачева. 15 000 пенсионери са се оплакали на омбудсмана с искане за преизчисляване на пенсиите. Хората с увреждания се оплакват от асистентката услуга, от достъпността на средата и от достъпа до работа.

По време на пандемията девет жени са убити от партньорите си. Затова и Ковачева иска сериозни мерки срещу домашното насилие. Идеята е личните лекари да са длъжни да докладват при наличие на домашно насилие.

По време на дебатите Петър Петров от "Обединени патриоти" атакува майките от "Системата ни убива", наричайки ги кресливи жени, които разигравали етюди, обявявайки се за представители на всички хора с увреждания.

Депутатите приеха доказа на омбудсмана за 2019 година. 152 бяха "За" и един "Въздържал се".

Оплаквали сме се на омбудсмана най-често заради ВиК сектора през 2019 г.

Оплаквали сме се на омбудсмана най-често заради ВиК сектора през 2019 г.

Близо 50 000 души са потърсили съдействието на обществения защитник през годината