За първи път в историята на съвременната история на Българска армия в цялата страна се проведе инициатива за набиране на кадрови войници. Кампанията се нарича "Бъди войник". Тя започна през месец февруари и ще продължи до края на октомври.

Бойната техника, оръжието и военните пособия от 42-ри механизиран батальон в Ямбол предизвикаха огромен интерес при проявите в града, пише БНР.

Повече постъпили в армията отколкото напуснали отчитат от МО

Повече постъпили в армията отколкото напуснали отчитат от МО

478 кандидати за 185 вакантни длъжности в кампанията "Бъди войник"

Пред общественото радио заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев коментира обаче, че ямболският гарнизон, който традиционно е важна точка на военната ни карта, също страда от недостиг на кадрови войници в последните години.

"Около 20% са вакантните места за войници и във формированията на сухопътни войски, и във формированията на военновъздушните сили", обясни той.

В национален мащаб вакантните места във всички родове войски също са около 20%.

По думите на Илиев недостигът на кадри не е само български проблем, а на почти всички армии, които имат кадрова военна служба.

Той разкри и че след проведените информационни срещи и запознаването отблизо с въоръжението и работата на кадровите войници, са подадени стотици молби за обявените вакантни места.

"За 185 места бяха подадени заявления от 478 кандидати - над 2.5 за 1 място. През миналата година съотношението е било 1 към 1", допълни заместник-началникът на отбраната.

Генерал Димитър Илиев: Армията има нужда от силни и смели млади хора

Генерал Димитър Илиев: Армията има нужда от силни и смели млади хора

Шумен е шестият град от кампанията