Националният осигурителен институт (НОИ) информира, че от 1 юли 2017 г. заявлението за отпускане на парично обезщетение за безработица вече ще може да се подава и по електронен път.

За целта е изработена специална електронна административна услуга, която ще бъде достъпна от 1 юли на интернет страницата на институцията - www.noi.bg. Онлайн услугата продължава политиката на НОИ за намаляване на административната тежест за осигурителите и осигурените лица.

Достъпът до електронната услуга ще се осъществява чрез квалифициран електронен подпис или персонален идентификационен код (ПИК). Всеки подател ще има персонален код, които се издава от НОИ.

Във връзка с промяната в Наредбата за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица е утвърден и нов образец на заявление. След като попълнят заявлението онлайн, потребителите ще трябва да изпращат и като прикачен файл акт за прекратяване на правоотношението.

Заявленията, подадени от 1 юли, не трябва да се представят с документи, удостоверяващи осигурителен стаж за безработица. Данните за периода след 2001 г. ще се извличат от информационната система на НОИ.

С оглед на защитата на личните данни получаването на електронните заявления по електронен път на посочен електронен адрес ще е възможно само ако лицето притежава квалифициран електронен подпис или персонален идентификационен код. В тези случаи документите ще се смятат за връчени с изтеглянето им.