Стaнциитe в paйoнa до АЕЦ "Козлодуй" нe oтчитaт yвeличeниe, а от централата заявяват, че няма повод за безпокойство. Изявлението си АЕЦ прави на фона на медийни публикации.

Нормални стойности, типични за естествения гама-фон в региона, се отчитат и към момента в контролираните точки от площадката на АЕЦ "Козлодуй" и 100-километровата зона около централата на българска територия.

Данните от автоматизираната система за мониторинг се визуализират на информационни табла в населените места от района и в реално време се предават в атомната централа, откъдето се трансферират в Изпълнителната агенция по околна среда и Агенцията за ядрено регулиране, обясняват от централа. 

Обект на постоянен мониторинг са радиационните параметри на основни компоненти на околната среда (въздух, води, почва, растителност, селскостопанска продукция). Всички изследвания се изпълняват по утвърдени валидирани методи за измервания и анализ. Дейностите са напълно хармонизирани с изискванията на чл. 35 от Договора Евратом, Препоръка 2000/473/Евратом и документите на МААЕ.

По-късно и от МОСВ съобщиха, че нито една от 26-те станции на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), които следят за състоянието на радиационния гама-фон в България не е отчела завишени нива.