Засилено полицейско присъствие се предвижда по местата, където ще се организират масови прояви, най-вече в градовете, за да се предотвратят джебчийски кражби и нарушения на обществения ред, съобщиха от МВР.

Продължават засилените проверки в магазинната мрежа за продажба на пиротехнически изделия без издадени полицейски разрешения за търговия, в нестандартни опаковки или без упътване и сертификат за качество.

Полицаите са разговаряли с шефовете на охранителни фирми в заведенията и големите търговски обекти. Целта е да се подобри бдителността и пропускателния режим, както и да има бързата връзка с териториалните полицейски структури.

Предприети са необходимите мерки за безопасност на движението по пътищата при очаквания интензивен трафик през празничните дни. При необходимост ще се въвежда временна организация на движението.

Полицейските служители ще следят строго за неправоспособни и употребили алкохол водачи, както и за стриктно спазване на правилата за движение.

От МВР припомнят на гражданите някои от основните правила за безопасност:

Пазете се от кражби!

Празничните базари на открито са предпочитано място за действие на джебчиите. Затова при пазаруване дръжте чантата си затворена и притисната плътно до тялото. Не носете портфейла си и големи суми пари във външните джобове на дрехите си. Винаги бъдете с повишено внимание на многолюдни места, особено ако усетите, че някой безпричинно се блъска във вас.

Ако отсъствате от дома си по време на празниците, проверете заключващите устройства на вратите, укрепете прозорците на по-ниските етажи. Не оставяйте големи парични суми и ценности в жилището. Уведомете за отсъствието си приятел или съсед, на когото имате доверие.

По време на празниците се активизират измамниците!

Те използват умело празничната еуфория, за да заблудят жертвите си, че са спечелили от несъществуващи томболи и лотарии. Така измамниците добиват личните данни на хората и искат от тях да дадат предварително някаква сума пари или опитват да "източат" банковите им карти.

Не се поддавайте на примамливи оферти по телефона за лесна печалба, на неочаквана вест за колет от чужбина или голямо наследство.

Не се доверявайте без насрещна проверка на телефонни обаждания за изпаднали в беда ваши роднини. Най-популярен е сценарият за близък на семейството, който при катастрофа е ранил или убил човек, и се нуждае от пари за освобождаване от ареста, напоследък измамниците твърдят, че обаждането е от полицията, искат от хората пари, за да се направи "капан на телефонен измамник".

Не давайте на никого пари, поискани по телефона!

Най-често жертва стават възрастни хора, затова призоваваме роднините им да ги предупредят за съществуващата опасност.

По никакъв повод не давайте пари на непознати хора, при всяко съмнение търсете помощ от полицията.

Пиротехническите изделия могат да бъдат опасни, особено в ръцете на деца!

Неправилното боравене с пиратки може да доведе до сериозни наранявания на тези, които ги употребяват, а и на околните. Най-опасни са самоделните фойерверки и тези, които нямат инструкция за ползване на български език.

Имайте предвид, че употребата им е забранена в превозни средства, в закрити помещения, в близост до леснозапалими материали, в районите на болници, детски градини, църкви и други места, където са събрани много хора.

Спазвайте правилата за движение!

Избягвайте пътувания при усложнена пътна обстановка. Ако пътувате на дълги разстояния, изберете подходящо време - най-добре през светлата част на денонощието.

Оборудвайте автомобила си със зимни гуми, проверете изправността на спирачната система, светлините, чистачките и устройството за измиване на предното стъкло.

Спазвайте ограниченията за скоростта, особено при мокри, заснежени или заледени настилки. Поставяйте предпазните колани. Никога не сядайте зад волана след употреба на алкохол.

Преди почивните дни около Коледа и Нова година е време да се вземат мерки за предпазване на жилището и ценните вещи, ако ще заминете на почивка.

За сигурността на дома е добре:

1) Да запазим дискретност относно предстоящите си планове! Споделянето на намеренията за отсъствия от дома с широк кръг от хора не е препоръчително.

2) При напускане на дома за празниците, парите и ценните вещи не бива да бъдат оставяни в жилището, без съответните мерки за сигурност. Интерес за крадците предизвикват: пари, накити от благороден метал и компактната техника - видеокамери, мобилни телефони, преносими компютри, цифрови фотоапарати.

3) Оставете осветлението включено, ако жилището ще е празно само за една нощ! Ако отсъствието ще е по-дълго, се погрижете да затворите добре всички врати и прозорци. Осигурете близък, който да наглежда жилището.

4) Не оставяйте ключове от жилището на леснодостъпни места!

5) Бъдете внимателни кого и как пускате вкъщи! Доносниците на крадците са най-разнообразни.

6) Ако бъдат забелязани съмнителни следи от взломяване или бъде усетено подобно намерение, е време за позвъните на тел. 112. Съпричастността към съседите е много значима, защото никой не е застрахован.

От полицията съветват да бъдем бдителни и по време на пазаруване.

За намаляване на джебчийските кражби:

1) Добре е да не се носят големи суми пари, а ако се налага - да бъдат разделени на части и поставени на различни места. При разплащане на сметки, да не се отваря широко портмонето, за да не се изостря вниманието и интереса на джебчиите.

2) При попадане в навалица, чантите трябва да бъдат притиснати плътно до тялото, отпред, така че контролът над тях да е непрекъснат.

3) Портфейлът или парите не бива да се оставят без надзор. Без значение дали е по врема на пробване на дреха, хапване в заведение или просто почивка.

4) При ползване на банкомат закрийте клавиатурата с ръка! Уверете се, че човекът зад Вас няма видимост. Препоръчва се използването на банкомати, разположени вътре в сградите на банки. Важно е банковата карта и пин кодът да не се съхраняват на едно и също място.

5) Не оставяйте във външни джобове на яке или друга дреха ценни вещи или пари!

6) Когато паркирате автомобилите си, не трябва да оставяме в тях на видно място скъпи вещи, техника, чанти с пари или документи! В автомобила не се оставят на видно място кашони или опаковки.

7) Избирайте място за паркиране на колата на добре осветени, многолюдни места и винаги, при възможност, на охраняеми паркинги и гаражи.

Не подценявайте противопожарните изисквания!

Ако имате нужда от помощ, звънете на тел.112.