Огнеборците припомнят основните правила за пожарна безопасност. Причината са зачестилите пожари през последните дни.

От началото на годината общо 17 души са загинали, а други 32 са пострадали при пожари, съобщават от пожарната служба.

Само за последните 24 часа огнената стихия е отнела живота на 62-годишна жена в Перник и на 90-годишен мъж в София.

От пожарната напомнят, че кухнята е мястото, където възникват най-много пожари. По тази причина те съветват електроуредите задължително да се изключват, когато не се използват. Уредите трябва да се използват само по предназначение - не бива фурната или готварската печка да служат за отопление.

 

Експертите съветват поне веднъж годишно да се проверява отоплителната система. Не трябва да се поставят горими материали на по-малко от метър от отоплителни и нагревателни уреди.

Снимка 402568

Източник: МВР

Преди излизане от жилището е желателно да се изключат всички отоплителни уреди. Електрическите уреди не бива да се покриват, върху тях не трябва да се сушат мокри дрехи. Не се препоръчва да се прекарват кабели под килими или постелки.

Снимка 402566

Източник: МВР

Препоръчително е да се прави и редовна профилактика на електрическата инсталация от специалист, а контактите не бива да се претоварват с много устройства и уреди. Трябва постоянно да се следи за тяхната изправност.

От пожарната напомнят, че хората, които живеят сами или са трудно подвижни, както и децата са най-рисковите групи при пожар в бита.

При пожар незабавно трябва да се подаде сигнал на телефон 112.

Снимка 402565

Източник: МВР