Месец преди традиционната дата, на която в София се провежда „Луковмарш”, от организацията на евреите в България „Шалом“ разпространи остра декларация, осъждаща проявата.

"Шалом" намира за ретроградна и крайно обезпокоителна подновената кампания от Български национален съюз за организиране на тематични събития под надслов "Луковмарш", се казва в декларацията.

Според нея чрез своите запазени символи на нацистки поздрави, запалени факли, униформи и строги правила, шествието създава внушения и аналогии с един от най-мрачните периоди в човешката история – времето на Третия Райх.

В „Шалом” са притеснени, че колкото повече се отдалечаваме от годините на българското пронацистко управление, толкова повече възможности се създават за пренаписване на историята и лустрация на личности като генерал Христо Луков, изиграл ключова роля за присъединяването на Царство България към престъпния блок на Хитлеристка Германия през Втората световна война.

Той е  водач и активен деец на Съюза на българските национални легиони, Луков е отявлен привърженик и идеолог на фашистки и националсоциалистически постановки и модели.

Декларацията заявява, че е недопустимо да се толерира практиката на неонацистите да поругават паметта на милионите жертви на Холокоста и да отричат униженията и репресиите, на които по силата на антиеврейското законодателство в периода 1941 – 1944 г. са подложени десетки хиляди български граждани от еврейски произход.

Организация на евреите в България „Шалом“ призовава всички институции, политически партии и техните лидери, обществени организации и всички достойни български граждани, да не търпят нарушаването на паневропейски ценности като достойнство, равноправие и единство.

Припомняме, миналата година Столична община не разреши провеждането на марша в София.