Младите ентусиасти почистиха една от знаковите чешми в София, намираща се в градската градина до Народния театър и призоваха общината да ремонтира липсващите към момента 2 чучура до края на месеца.

От "Спаси София" обясняват, че след като са получили няколко сигнала за лошото състояние на чешмата, са решили сами да я изчистят. Оказало се обаче, че от оригиналните 3 чучура, работи само един.

Затова от гражданската организация се обръщат към Столичната община и район Средец с призив да ремонтират чешмата след като вече е почистена.

"Ние изчистихме чешмата, сега е ваш ред да я ремонтирате, така че да работи нормално и да възвърне първоначалния си блясък.", заявява Борис Бонев от Спаси София.

От организацията алармират, че в София има сериозен проблем с публичните чешми. По думите им те са твърде малко, а някои от тях от години не работят.

Раздават минерална вода в столицата заради жегите

Раздават минерална вода в столицата заради жегите

Водата ще се раздава на четири пункта

Активистите питат и защо чешмите около Св. Седмочисленици все още не са възстановени, както било обещано преди 15 месеца при започването на ремонта.

От "Спаси София" са категорични, че е недопустимо хората да са принудени да си купуват вода в град, известен със своите води.

От организацията изискват от Общината и районните кметства да изработят ясен план за възстановяване и изграждане на градски чешми.

Активистите коментират и акцията на Столичната община за раздаването на бутилирана вода на 4 места в града.

"Да унищожиш чешмите, след което да плащаш за бутилирана вода, генерирайки тонове пластмаса е дефиниция за глупава политика, а оправдание за нехайството няма", подчертават Борис Бонев от "Спаси София" и добавя, че София се нуждае от политика за действие по отношение на отпадъците и климатичните промени.

Според представителите на гражданската организация чешмите в столицата са оставени без никаква поддръжка заради корупцията в общината.