Честваме 141 години от рождението на българския поет Пейо Яворов. Той е роден на 13 януари 1898 година. На 21-годишна възраст, също на днешна дата преди 120 години се ражда и стихотворението му "Арменци".

Пейо Тотев Крачолов, по-известен като Пейо Яворов, е български поет символист. Той е войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.
Смятан е за един от най-големите български поети на XX век. Използва псевдоними като Джемо, И. Крачев, Отело, Пейчо. Той е част от творческия кръг на списание "Мисъл".

В същото списание през 1900 г. е публикувана поемата "Калиопа", написана в Поморие, чието старо име е Анхиало.

Иво Милтенов, уредникът на къщата-музей на Яворов в София, представи Яворовата поема "Калиопа" като гейзер на таланта му.

"В края на века и началото на новия век едно младо момче от Чирпан, за кратко време, няма и година, става един от най-популярните български поети, след като през 1900 публикува поемата "Калиопа" в списание "Мисъл". Тази поема го прави много известен, защото тя е като гейзер на таланта му", каза Милтенов.

Според него Яворов е нощен поет. "Той иска да стихне всичко в дневната шумотевица и да се изправи сам срещу тишината на небето, на вселената и да се вслушва. Яворов е човек, който слуша и превежда това, което чува. В Париж, до смъртния одър на своята любима Мина Тодорова завършва пиесата "В полите на Витоша".

Къщата на Яворов в София отново на търг

Къщата на Яворов в София отново на търг

Обявената начална цена е 1 465 882 лева

Тогава в писмо до д-р Кръстю Кръстев, Яворов споделя, че има чувство, че някой му диктува, а той само записва, защото актовете на отделните действия в пиесата излизат почти цялостно и героите му са дадени като "готови", без да ги обработва", заяви Иво Милтенов.