Всичко, което трябва да се направи за Перник, за да се подсигури водата от яз. Белмекен, е направено. Вода за града има. В момента има излишък и, за да избегнем изливане в дерето, връщаме вода към Белмекен.

Това заяви пред bTV министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро относно водната криза в града и изграждането на водната връзка София - Перник.

Проблемът на Перник е, че са ползвани същите количества вода като миналата година и пак има недостиг. Оказва се, че е отчитано едно количество към МОСВ, а е използвано друго без водомер, подчерта той.

Министърът подчерта, че има огромни загуби на вода, а необходимите ремонти в инфраструктурата не са направени.

В МРРБ недоволни - внушавало се, че кризата в Перник ще се реши само от времето

В МРРБ недоволни - внушавало се, че кризата в Перник ще се реши само от времето

Напомнят, че принос имал и добрият синхрон на институциите

Според него в момента общината има проблеми и вместо да ги реши, се твърди, че количеството вода не стига.

"Без водна криза, миналата година по същото време Перник по отчети е ползвал от 900 хил. куб/м. до 1,2 млн. куб/м. вода. Същото го даваме и сега", подчерта Ревизоро.

Той заяви, че след като е било установено, че част от количествата в яз. "Белмекен" могат да дойдат в София и след решение на Министерски съвет - в разчетите на МОСВ от средата на април са определени 400 хил. куб/м., а от следващия месец по 800 хил. куб/м.

Тестват новия водопровод към Перник

Тестват новия водопровод към Перник

От следващата седмица перничани ще получават вода от Белмекен

Министърът обясни, че в момента и Владая се лишава от вода, за да има за перничани.

"Аз ли съм виновен, че съм заделил 4,5 млн. куб/м. вода и чакат 2 месеца. Подсигурил съм всичко. Като си оправят дупките и си закърпят инсталациите и като усвоят парите, които сме дали и като тръгне водопровода от София - водата трябва да стигне", изтъкна Димитров.

"Когато подадем същите количества, които и миналата година и пак не им стигнат, тогава ще си зададем въпроса - как миналата година стигаха, запита Димитров.

По думите му очевидно нещо се е случвало, някой е махал водомери и е давал фалшиви резултати. За това от МОСВ нямали отношение.

В Перник очакват разрешение от МОСВ за увеличаване на потреблението на "Студена"

В Перник очакват разрешение от МОСВ за увеличаване на потреблението на "Студена"

ВиК-Перник отчете пореден рекорден приток от над 5200 л/сек. в язовир "Студена"