Зам.-кметът на София Тодор Чобанов и председателят на организацията на евреите в България "Шалом" д-р Александър Оскар откриха възпоменателна плоча в памет на евреите, които са се сражавали и загинали за България през войните.

Паметната плоча бе открита в някогашната Еврейска болница в София (на ул. "Бъкстон", днешна "Дамян Груев").

Председателят на организацията на евреите Александър Оскар посочи, че в навечерието на Балканската война 25 офицери в Българската армия са били от еврейски произход. По думите му през Балканските войни над 5500 евреи са се сражавали за България. Над 230 от тях дават живота си във войните. През Първата Световна война евреите, които са били мобилизирани са наброявали над 7300 души, а 700 от тях са загинали.

"Гордея се с факта, че в историята на България няма нито един случай на евреин, който да е уличен в държавна измяна", допълни Оскар. По думите му Еврейската болница е завършена през 1934 г. И от тогава е известна като паметник за всички тези евреи, които са дали живота си за България.

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов заяви, че дължим вечна признателност на загиналите евреи в тези войни. Пред плочата граждани поднесоха венци и цветя.