Липсата на кворум отложи тридневното заседание на Светия синод на Българската православна църква, съобщи Дарик, позовавайки се на говорителя на Светия Синод Александра Карамихалева.

Днес в 9 часа трябваше да започне събранието на Синода и се очакваше на него да бъде обсъдено бъдещето на архимандрит Дионисий като предстоятел на храм-паметника „Св. Александър Невски".

За петте месеца, през които бе назначен Дионисий за предстоятел на най-големия православен храм в България, той въведе редица неканонични практики. Това е реалната причина свещениците от патриаршеската катедрала да отказват да служат с него.

В очакване на заседанието, което не се състоя, пред сградата на Синода се проведе и протестно бдение срещу Дионисий. Група мирянки с добре изписани плакати обясняваха своята представа за богослужението и защитаваха Дионисий.

Към момента не е ясно кога Синодът ще вземе категоричното си решение относно поста на архимандрит Дионисий. Искането на вярващите е той да бъде изпратен в манастир и да се спре с неговата кариера по върховете на Българската православна църква.

Всеизвестни са връзките му с т.нар. архонти и лица със съмнително минало.

Пред БНР главният редактор на портал "Култура" Тони Николов определи зарята на Великден, заръчана от Дионисий като медийна черешка на тортата.

"Каноните, уставът, типикът – богослужебните правила на Българската православна църква, са нещо, което се спазва много стриктно от всички. Така е било през вековете. Никой няма право да въвежда каквито и да било промени. Той смята себе си за реформатор. Той е правил много сериозни богослужебни промени. Разделял е тялото и кръвта Христова, правил го е в средата на храма, променил е характера на Светата литургия, чел е Руския патриарх и Румънския, нещо, което е абсолютно забранено в Българската църква".

"Има граници, които Църквата не може да прекрачва, ако иска да остане Църква", категоричен е Тони Николов.