Отново протестират музикалните състави на БНР, борещи се за справедливо заплащане. Музикантите, подкрепени от свои колеги журналисти, ще изразят недоволството си на 4 юни в 19 ч, пред Народния театър "Иван Вазов".

Музикантите в БНР взимат най-ниските възнаграждения в Европа, като средната заплата е 660 лв., а минималната сред тях е 570 лв., което е близо до минималната за страната - 510 лв. и в пъти по-малко от заплащането на колегите им в Софийската филхармония и Операта. Музикантите са категорични, че подобно заплащане е унизително, защото тези състави създават Златния фонд на БНР, съкровищницата на нацията ни, коментира в съобщени до медиите проф. Атанас Карафезлиев, председател на Радиосдружение "Подкрапа"БНР към КТ "Подкрепа".

Музикантите искат законодателите да преразгледат принципите на финансиране на БНР, което е не просто информационен източник, а и фактор на българското образование, култура, традиции и с принос за имиджа на страната в чужбина. В същото време от ръководството на БНР се очаква да управлява и разпределя бюджета така, че институцията най-адекватно да изпълнява своята функция. В този контекст проблемите на музикалните състави са повод за важен разговор по темата как да се отпускат и управляват парите на данъкоплатците.

Протестиращите музиканти от БНР посвириха на евролидерите

Протестиращите музиканти от БНР посвириха на евролидерите

Протестът на музикантите беше подкрепен от много техни колеги

Вместо това двете страни си прехвърлят отговорността, която е всъщност споделена. В парламентарната Комисия по култура и медии е предложено на директора на БНР да извади музикалните състави от бюджета на Радиото и те да преминат на делегиран бюджет към Министерството на културата, което на практика означава да бъде унищожена цяла една институция, която създава музикалната памет на българската нация, допълват музикантите.

Музикалните състави са една пета от цялото радио и при едно по-добро разпределение на средствата заплатите им могат да се изравнят поне със средната в БНР, която е около 1000 лв. Протестиращите призовават всички, подкрепящи музикантите в БНР, да се присъединят към тяхната петиция в интернет, която гласи:

Ние, оркестрантите и хористите от музикалните състави на БНР - Симфоничен оркестър, Народен оркестър, Биг Бенд и Смесен хор - изразяваме своя категоричен протест срещу обидно ниското възнаграждение на труда ни. Безпокои ни фактът, че отговорните институции показват тотално неразбиране на функциите и задачите на музикалните състави в БНР. Ако България като страна-членка на ЕС си позволи да неглижира културата, няма да има право да говори за европейски ценности. Културата е в основата на тези ценности. Голямата обществена подкрепа, която получаваме, ни задължава да отстояваме исканията си в интерес на културата на нацията и бъдещето на България.

Търпението на музикантите от БНР е изчерпано, защото ситуацията, в която са поставени не ги прави радостни европейци. Затова вместо "Одата на радостта" те ще изсвирят Седма Симфония на Бетовен, част II, която се изпълнява по тъжни поводи.

Исканията на музикалните състави към БНР за достойно заплащане се подкрепят от Съюза на българските журналисти, Съюза на българските композитори, Съюза на българските музикални и танцови дейци, Българската музикална асоциация, Федерация "Култура" на КТ "Подкрепа", Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", Националния синдикат за радио и телевизия към КНСБ, ансамбъл "Филип Кутев", Софийската филхармония, Синдикалната организация на Народен театър "Иван Вазов" към КНСБ, ансамбъл "Софийски солисти" и др.

За кривото стъкло, през което от МС се виждат протестите

За кривото стъкло, през което от МС се виждат протестите

Очевидно обаче какво ще е отношението на властта към поредния протест, зависи не само от това кой го организира, а и какви рискове носи той