Десетки творци от музикалните състави на Българското национално радио (БНР) излязоха на протест около Войнишкия мемориал в София, пред НДК. 

Те настояват за увеличение на бюджета на обществената медия, така че да могат да се повишат трудовите им възнаграждения.

Откриването на протеста бе съпроводено от изпълнение на българския химн. 

Музиканти от БНР протестират с искане за достойни заплати

Музиканти от БНР протестират с искане за достойни заплати

Генералният директор Александър Велев отиде при протестиращите

Протестиращите издигнаха редица плакати и лозунги в своя защита. Някои от тях гласят: "Ние искаме достойно заплащане", "Искаме заплащане, а не подаяние" и други.

В исканията бюджетът на БНР да бъде увеличен целево за музикалните състави и да се увеличат възнагражденията им с 50% се включиха изпълнители и от Симфоничния оркестър, Смесения хор, Биг бенда на радиото и Оркестъра за народна музика.

Ива Йотова от Народния оркестър на радиото коментира за news.bg, че всички на протеста искрено се надяват да получат увеличение на заплатите.

На въпрос как ще коментира думите на премиера Бойко Борисов, че е разбрал за съществуването на музикантите в БНР, едва когато са започнали да свирят под прозореца му, тя заяви, че не е изненадана от неговите думите.

Премиерът разбрал за музикантите от БНР, когато му засвирили под прозорците

Премиерът разбрал за музикантите от БНР, когато му засвирили под прозорците

Да изнасят концерти и да печелят от билети

"Той не е длъжен да знае всички музикални състави в БНР, но трябва да има нужните хора около него, които да се компетентни да го посъветват и да му разкажат какво прави. Неговото изказване беше доста обидно за нас", отбеляза тя.

Според Йотова трябва да се стремим към европейски ценности, не само като художествено изпълнение, но и като оценяване.

Други участници в протеста коментираха, че трябва да се обърне внимание на културната сфера.
"Всяка държава се представя с изкуството си и мисля, че просто заслужаваме едно по-достойно заплащане на труда", заяви протестиращ.

Музикантите не крият, че се чувстват леко излишни, тъй като за култура не се мисли.

Солидарност с исканията на членовете на музикалните състави на БНР изразяват и творците от Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", както и от други столични състави.

Протестът се организира с подкрепата на Федерация "Култура" и КТ "Подкрепа".

Музикантите от БНР продължават протестите си

Музикантите от БНР продължават протестите си

Музикантите ще протестират пред Министерството на финансите