Пред сградата на БНР протестират творците от музикалните състави на Българското национално радио, информираха от обществената медия.

В искането бюджетът на БНР да бъде увеличен целево за музикалните състави и да се увеличат възнагражденията им с 50%, се включиха десетки изпълнители от Симфоничния оркестър, Смесения хор, Биг бенда на радиото и Оркестъра за народна музика. Исканията са за възнагражденията на близо 200 елитни творци.

Участниците в протеста поискаха да се обърне внимание на културната сфера. "Всяка държава се представя с изкуството си и мисля, че просто заслужаваме едно по-достойно заплащане на труда", заявиха участници в протеста. Те не скриват, че се чувстват леко излишни, тъй като за култура на се мисли.

От ръководството на Националното радио са солидарни с протеста на творците. Генералният директор Александър Велев отиде за подкрепа при протестиращите.

По думите му бюджетът на Националното радиото трябва да се увеличи. "Смятам, че е справедливо да получат по-високо заплащане на труда си. В Комисията по култура и медии председателят на комисията обеща, че ще направи необходимото, за да получат увеличение на заплатите. Оттам нататък диалогът изчезна, парите не се появиха в бюджета ни, така че нямаме откъде да вземем пари, за да дадем на музикантите, а е редно да бъде оценен техния труд и да бъдат запазени съставите", подчерта Александър Велев.

Солидарност с исканията на членовете на музикалните състави на БНР изразяват и творците от Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", както и от други столични състави.

Музикантите планират да продължат с протестите си до постигане на реални резултати.

Месец по-рано председателят на радиосдружение "Подкрепа" Атанас Карафезлиев представи исканията на музикантите.