"Свирят под моите прозорци, какво се очаква да направя?"

С тези думи премиерът Бойко Борисов възропта срещу, по думите му, порочната практика всеки да иска увеличение в доходите бързо и веднага. Конкретният повод е протестът на музикантите от БНР, казусът е разглеждан и на парламентарна комисия.

"Не бива така", ядоса се министър-председателят.

Думите на премиера, че има пазарни принципи и правила и оркестрите могат да изнасят концерти и да се издържат, бяха посрещнати с плахи аплодисменти в залата, в която се провежда дискусията "България в Еврозоната. Икономическата логика срещу митовете".

Музикантите от БНР продължават протестите си

Музикантите от БНР продължават протестите си

Музикантите ще протестират пред Министерството на финансите

"Не знаех, че БНР има четири оркестъра", учуди се Борисов. "С цялото ми уважение, неговият председател (бел. ред. - визира директора на БНР) трябва да обясни на хората, че ние само изпълняваме един ангажимент да дадем субсидията, която държавата трябва да даде и оттам нататък ръководството и начинът, по който то разпределя парите, са си изцяло негови. Не знаех, че нашето радио има четири оркестри, може би да станат пет, може и шест. Мислех, че съвсем друга е неговата функция, но се разбра, че имаме и четири оркестри", констатира Борисов.

"Свириха под моите прозорци. Не знам какво се очаква да направя аз? С цялото ми уважение към тях, сигурно са прекрасни музиканти, ама радиото има четири оркестри, гвардейците имат, МВР имат, в края на краищата има и пазарен принцип - изнасят се концерти, купуват се билети и се издържат. Не може за всяка тема да става въпрос по този начин", подчерта Борисов.

Музиканти от БНР протестират с искане за достойни заплати

Музиканти от БНР протестират с искане за достойни заплати

Генералният директор Александър Велев отиде при протестиращите

Борисов заяви и че тази сутрин е слушал недоволните метеоролози, а 15 млн. лв. са се дали за бюджета на БАН. "... И една уважаема госпожа, която не познавам, каза - "премиерът ни каза да даваме за статии, а не за научноприложните дейности". Не бива така вече", зарече се Борисов.